In de week van 6 maart wordt elke dag de dagwinnaar bekend gemaakt van de opdracht van de week ervóór. Vandaag maken we bekend wie opdracht 5 van vrijdag 3 maart gewonnen heeft. De keuze is gemaakt door het team van fotostudio 2B Captured en ze zullen ook kort uitleggen waarom die keuze is gemaakt.

Wat was de opdracht?

OPDRACHT 5: GEBRUIK IN JE FOTO LIJNEN

Jullie gaan een foto maken waarin je als je naar de foto kijkt je als waren meegenomen wordt naar een punt. Dit gaan jullie doen door gebruik van lijnen in je foto. En dan bedoel ik niet getekende lijntjes met een liniaal maar lijnen die gevormd worden door de natuur of onderwerpen op je foto. Een hek, weg, touw, stenen, palen.

Horizontale en verticale lijnen zorgen ervoor dat er een rustig beeld ontstaat: Je hebt horizontale lijnen, zoals de horizon (laatste stukje aarde wat je kan zien als je heel ver kan kijken bv een weiland of de zee maar ook bv een sloot die de bocht omgaat neemt je mee naar de horizon.

Bij een verticale lijn gaat het recht van boven naar beneden of van beneden naar boven. Dit kan ervoor zorgen als je bv bij een hoog gebouw staat (watertoren of een kerk bv) en je fotografeert deze precies in het midden naar boven toe zal het lijken alsof het gebouw nog groter wordt.

En dan hebben we nog de diagonale en ronde lijnen: diagonale lijnen gaan schuin en ronde lijnen gaan in een bocht. Deze lijnen in een foto zorgen vaak voor meer creativiteit en ruimte in een foto.

Ronde lijnen. Dit maakt het heel speels.

En als laatste hebben we samenkomende lijnen: het woord zegt het al hierin komen verschillende lijnen samen op 1 punt.

Tip: Zorg ervoor dat als je kijkt naar de foto je meegenomen wordt naar een punt.

Zorg bij de foto dat de horizontale ook echt recht is. Hou je camera of telefoon goed recht of zet hem neer. Als je dat hebt kan je ook een statief gebruiken. Stel scherp op het eindpunt.

Tip: Gebruik spellen als je buiten niks kan vinden.

Je kan zelf natuurlijk ook iets bouwen van lego, kapla, domino, mikado of rummikub

En de winnaar is….

De vijfde opdracht is gewonnen door Nathan (13 jaar, Benthuizen). Gefeliciteerd! Jij bent door naar de laatste ronde.

Ingezonden foto’s