(foto’s onderaan)

Zaterdag 5 oktober verzamelden de vrijwilligers zich in de bibliotheek om zich voor te bereiden op het eerste nachtje slapen in de bibliotheek, die we de naam “Night @ The Library” doopten. Rond 16:00 uur kwamen de eerste kinderen beladen met slaapzakken en tassen alsof ze een week kwamen logeren. Ze mochten een plekje uitzoeken in de bibliotheek. Ze vonden het allemaal best wel spannend. En wij eerlijk gezegd ook….

Om 16:45 uur gingen de laatste ouders weg uit de bibliotheek en mochten de kinderen, na eerst een kort voorstelrondje, knutselen in het jeugdhonk. Met kastanjes en wol maakten ze een mooie spinnenweb. Tussendoor had de bibliotheek een greenscreen neergezet en vonden de kinderen het maar al te gaaf om voor het groene doek te staan en dan uiteindelijk op de foto te zien dat je in het water lag, op de maan stond, op een tropisch eiland lag of op een mooi strand verbleef.

Een uurtje later werden de airfryers aangezet (en kwamen we erachter dat drie airfryers tegelijk aanzetten niet handig is) en smikkelden de kinderen heerlijk van de patat en snacks. Daarna konden ze even uitbuiken of een boekje lezen. Want ja, boeken zijn er genoeg in de bibliotheek.

Echter het was een avondvullend programma, dus tijd om uitgebreid te chillen was er niet. Om 19:15 uur begon de Disney-puzzeltocht en vertrokken de groepjes naar buiten om onder begeleiding van een vrijwilliger een stuk door onze prachtige dorpskern te lopen en leuke puzzels op te lossen. En dat bleek soms toch moeilijker dan gedacht!

Na terugkomst was er nog een verrassing: de kinderen mochten cupcakes gaan versieren. Na zorgvuldig decoreren werden de cupcakes even zorgvuldig meteen opgegeten. Op advies werden er ook lekkernijen bewaard tot de volgende dag, want drie cupcakes naar binnen schrokken kan wel eens leiden tot een onaangenaam gevoel. Gelukkig kon iedereen zich beheersen!

Om 21:00 uur werd de film gestart en kropen de kinderen lekker op de bank, in een slaapzak op de grond en werden er luchtbedden en dekentjes verzameld. Met tussendoor een pauze waar ze even wat konden drinken en een zakje chips nuttigen. Daarna zag je menig oogjes toch wel wat zwaarder worden, maar uiteindelijk bleef iedereen wakker tot het einde van de film.

Zo moe als ze waren, zo wakker waren ze weer toen er plotseling om 23:00 uur een heuse heks voor de deur stond. Deze vriendelijke heks las de kinderen een paar hele leuke, maar spannende verhaaltjes voor. Maar na een klein half uurtje was de pret dan toch echt voorbij en ging de heks weer naar de fietsenstalling om met de bezem huiswaarts te gaan.

En ja, probeer dan maar eens 20 kinderen naar bed te krijgen, na een spannend verhaal, nog vol van de cupcakes en chips en een hoop indrukken. Om 01:00 uur ging tante Sofia maar even een rondje lopen en daarna was het opeens opvallend stil.

De aanwezige vrijwilligers hebben zich moeten vermaken – en voleten met ijs – tot in de ochtend. Om 07:30 uur gingen we maar croissantjes bakken en de tafel dekken, want ja, de kinderen waren nog in diepe rust. Na een half uurtje gingen de eerste oogjes toch open en niet lang daarna later zaten de kinderen allemaal, zo goed als het kan, fris en fruitig aan het ontbijt.

En om 10:00 uur was het echt afgelopen toen de eerste ouders voor de deur stonden en de kinderen kwamen ophalen. Leuk om te zien dat sommige kinderen die elkaar niet konden vriendschap hadden gesloten. Daar doen we het ook voor natuurlijk!

Dit was een kort verslag van een geweldige eerste editie van “Night @ The Library”, wat onze verwachtingen enorm heeft overtroffen. De sfeer was goed, de kinderen hadden het naar hun zin en we zeggen nu al dat er volgend jaar een nieuwe editie gaat komen!

Speciale dank aan de vrijwilligers die hebben geholpen: Sofia Wensveen, Kimberley Ruisch, Andrea Guldemond en Wartouhi Ebrahimi. Ook Ina Esman en haar zoon bedankt dat ze vanuit de bibliotheek de greenscreen-activiteit hebben geregeld. Het was top!