Nieuws

MENTOREN GEZOCHT VOOR CODERDOJO HAZERSWOUDE-RIJNDIJK

Maandelijks organiseert speeltuin De Rode Wip in dorpshuis De Som in Hazerswoude-Rijndijk een bijeenkomst voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 17 jaar, waarbij het leren programmeren centraal staat. Onder de noemer Coderdojo Hazerswoude-Rijndijk gaan de kinderen zelfstandig aan de slag met eenvoudig materiaal om bijvoorbeeld een game te leren maken in Scratch, te ontdekken wat je kan doen met een micro:bit en de bouwstenen van een website te doorgronden door te oefenen met HTML. We zijn druk bezig met het uitbreiden van het aanbod. Naast eerder genoemde onderwerpen zijn we ook bezig met onszelf te verdiepen in Tinkerkcad, waarmee je 3D-ontwerpen kunt maken en zelfs zou kunnen uitprinten met een 3D-printer. Helaas hebben we nog niet de financiële middelen om dit te bekostigen, maar de kinderen leren zo wel hoe je bijvoorbeeld een 3D-sleutelhanger of -naambordje kan maken. Hopelijk kunnen we op termijn een 3D-printer aanschaffen.

MELD JE AAN, WE ZIJN DRINGEND OP ZOEK NAAR NIEUWE MENTOREN
Doordat het aantal deelnemers steeds meer toeneemt zijn we dringend op zoek naar nieuwe mentoren. Een mentor is iemand die de kinderen tijdens de bijeenkomsten helpt als hij of zij vastloopt of vragen heeft. Er zijn geen klassikale lessen, iedereen werkt op zijn of haar eigen tempo. Een mentor heeft een ondersteunende rol en loopt rond om te kijken of er hulp nodig is. Dus heb je enige ervaring op het gebied van Scratch, micro:bit, HTML of misschien met andere programmeertaal die voor kinderen interessant kan zijn, meld je alsjeblieft aan. Ook al heb je géén ervaring, maar ben je bereid dit wel te leren neem contact op. We hebben zelfstudieboeken waarmee je jezelf van alles kunt leren.

DOORGROEIMOGELIJKHEDEN
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen of jongeren die al programmeerervaring hebben kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. Op dit moment hebben wij enkele jongeren die begonnen als deelnemers maar nu zijn doorgegroeid naar juniormentor. Een juniormentor is iemand die het eerste aanspreekpunt is als kinderen vragen hebben. Mocht hij of zij het niet weten dan wordt de hulp gevraagd van de mentoren.

Heel leuk is bijvoorbeeld de 10-jarige Aiden (foto rechtsboven) uit Boskoop. Hij komt al een tijdje bij ons als deelnemer, maar begon er onlangs over dat hij thuis na schooltijd graag bezig is met computers. Zo heeft hij zelf Windows en Ubuntu naast elkaar geïnstalleerd op een desktop. Een zogenaamde dual-boot. Hoe leuk is dat om dat ook andere kinderen te laten zien. Op ons verzoek heeft hij tijdens de laatste bijeenkomst op een desktop Ubuntu (een alternatief besturingssysteem dat gratis te downloaden is) geïnstalleerd. Jong geleerd is oud gedaan. Dit zijn onze nieuwe mentoren in spé.

Lijkt het je leuk om (junior) mentor te worden bij Coderdojo Hazerswoude-Rijndijk? Het is ca. 2 uur per keer in de maand. In ruil daarvoor leer je nieuwe mensen kennen en help je kinderen verder in de ontwikkeling op het gebied van programmeren. Neem contact op met Richard via info@jeugdwerk-hazerswoude.nl of app 06-83428041.

Informatie over Coderdojo vind je op www.coderdojo-hazerswoude.nl