Nieuws

JEUGD TECHNIEK CLUB – BIJNA – KLAAR VOOR ACTIE!

Het artikel in de Groene Hart Koerier van 11 januari jl. over de oprichting van de Jeugd Techniek Club (JTC) leverde een hartverwarmende stortvloed aan reacties op van betrokken inwoners. Garages en kelderboxen werden opengetrokken om te kijken of er nog materiaal was voor de nieuwe club. En met succes. Diverse ritjes binnen de eigen dorpskern, maar ook naar Benthuizen, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en zelfs Leiderdorp, leverde ons steeds meer gereedschappen en allerhande materialen op waar menig klusser jaloers op zou zijn. “Via deze weg willen we graag al deze mensen nogmaals bedanken voor hun donatie,” vertelt Richard Brommers van speeltuin De Rode Wip, waaronder de JTC valt. “We merken dat in een tijd waarin computers en telefoons steeds meer de bovenhand gaat krijgen, toch ook echt behoefte is aan het werken en iets creëren met je handen.”

“ZOALS MENSEN ZATEN TE KLUNGELEN”
“Dat was goed te merken tijdens de Huttenbouw afgelopen zomer,” valt oppertimmerman Cees Selhorst hem bij. “Het is niet oneerbiedig bedoelt, maar zoals sommige kinderen én ouders zaten te klungelen met een hamer en spijkers bijvoorbeeld, was echt verbazingwekkend. Deze constatering en dat de laatste tijd steeds vaker in het nieuws komt dat er echt behoefte is aan mensen die kunnen werken met hun handen, echt iets kunnen maken en bouwen, deed ons besluiten een techniekclub voor kinderen op de richten,” licht de gepensioneerd bouwkundige verder toe.

Na de eerste oproep in de Groene Hart Koerier volgde al snel een bijeenkomst voor vrijwilligers en geïnteresseerden om met elkaar kennis te maken. Ook dit leverde van alle kanten gereedschappen en spullen op. Wethouder Gert-Jan Schotanus was ook bij dit overleg aanwezig en onderstreepte het belang van dergelijke techniekclubs: “De beeldschermen zijn niet zaligmakend en het is goed dat kinderen worden gestimuleerd om met hun handen bezig te zijn,” liet de wethouder toen weten.

VOORINSCHRIJVEN
Inmiddels is het mogelijk voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool zich alvast in te schrijven via de website www.jeugdwerk-hazerswoude.nl/JTC. Voor kinderen in de lagere groepen wordt op dit moment een plan gemaakt om leuke techniekactiviteiten te organiseren, maar ook zij mogen zich alvast inschrijven. Zodra de activiteiten van start gaan krijgen ze van de JTC van tevoren een e-mail met informatie.

RUIMTEGEBREK
In het oorspronkelijke draaiboek stond dat woensdag 5 april de eerste techniekmiddag zou plaatsvinden. Hoewel er voldoende vrijwilligers en materialen zijn om te starten gooit ruimtegebrek op dit moment roet in het eten. “Het idee was om de gymzaal van dorpshuis De Som wekelijks om te toveren tot een technieklokaal,” vertelt Brommers. “Echter de opslag die we mochten gebruiken zit al propvol en voor de zes kinderwerkbanken die we willen aanschaffen is gewoonweg geen plek om op te slaan. De werkbanken mogen niet in de gymzaal blijven staan. Begrijpelijk natuurlijk, maar daardoor loopt het even spaak. We zijn in overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn en Participe om te kijken wat de mogelijkheden zijn binnen het dorpshuis. Als we er niet gezamenlijk uitkomen dan moeten we helaas gaan zoeken naar een locatie elders. Ik heb al her en der gekeken naar een bedrijfsruimte in onze dorpskern, maar € 450 per maand neertellen daarvoor is voor ons geen optie. We zijn als speeltuin afhankelijk van donaties, giften van inwoners, om onze activiteiten te organiseren,” vervolgt Richard. “Laten we hopen dat er snel een oplossing komt zodat we snel aan de slag kunnen met onze Techniekclub.

Wil je meer weten over de Jeugd Techniek Club van Hazerswoude-Rijndijk? Check dan www.jeugdwerk-hazerswoude.nl/JTC of neem contact op via info@jeugdwerk-hazerswoude.nl of app 06-83428041 (Richard).

Inmiddels zijn er drie door de wol geverfde vrijwilligers die gaan starten, maar er zijn altijd handjes nodig die willen meedraaien. Heb je ervaring in techniekgerichte activiteiten voor en met kinderen in de leeftijd van de basisschool en zou je af en toe willen helpen iets te organiseren? Neem dan eveneens contact op!